Εξοικονόμηση ενέργειας-Ενεργειακές λύσεις για επιχειρήσεις

 

1. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ – ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για την θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, ένα μέσο ξενοδοχείο καταναλώνει στην Ελλάδα περισσότερο από το μισό της συνολικής καταναλισκόμενης του ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια ζεστή σχετικά περιοχή, τα ξενοδοχεία μας καταναλώνουν περισσότερο για θέρμανση από ότι τα Ευρωπαϊκά. Αυτό σημαίνει ότι δαπανούμε περισσότερα χρήματα, ρυπαίνουμε περισσότερο το αστικό περιβάλλον και παράγουμε περισσότερο CO2, άρα συμβάλλουμε περισσότερο στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα στα πλαίσια της αύξησης της τιμής των καυσίμων-ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης-και της γενικής οικονομικής κρίσης λαμβάνει πλέον πολύ σημαντικές διαστάσεις για την οικονομική λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας.

Hotel

hotel_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ

Σε χώρους όπως εστιατόρια, καφετέριες, αναψυκτήρια θα πρέπει να λάβει κανείς τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των χώρων αυτών. Για παράδειγμα ένα εστιατόριο λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με ανοικτές τις πόρτες έχοντας σε λειτουργία φούρνους, ηλεκτρικές συσκευές, καφετιέρες, μίξερ κλπ. και τους πελάτες να κάθονται συνήθως σε εξωτερικό χώρο. Αντίθετα τη χειμερινή περίοδο λειτουργεί με τις ίδιες περίπου ηλεκτρικές συσκευές με τη διαφορά ότι τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες κάθονται στο εσωτερικό. Συνεπώς η σωστή οικονομοτεχνικά λύση που θα πρέπει να δοθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω.

cafe

 

 

 

 

 

 

 

3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Πέρα από την πραγματική ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις σε κρατικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο καθιστούν την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, πέρα από συμφέρουσα, επιτακτική ανάγκη.

energy_1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ- Ν. 3661/2008  ΚΕΝΑΚ Δ6/Β/5825/30.03.2010, ΦΕΚ Β’ 407)   είναι ο κανονισμός βάσει του οποίου κατατάσσεται ένα κτίριο ενεργειακά.  Με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία είναι ίδια για όλα τα κτίρια, υπολογίζεται η συνολική κατανάλωση για την  θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού, και την ψύξη του υπό μελέτη κτιρίου, οπότε και αυτό κατατάσσεται σε μια ενεργειακή κλάση. Όσο πιο μικρή είναι αυτή η θεωρητική κατανάλωση, τόσο πιο υψηλή είναι η κλάση του κτιρίου. Η κατανάλωση μπορεί να είναι καθαρά θεωρητική, αλλά βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα του κτιρίου, δηλαδή τα πραγματικά κλιματολογικά δεδομένα, την πραγματική γεωμετρία και τις μονώσεις και την πραγματική εγκατάσταση θέρμανσης. Οπότε έχει μεγάλη σημασία το σύστημα παραγωγής θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης για την κατάταξη του κτιρίου σε υψηλή ενεργειακή κλάση. Όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή κλάση του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εμπορική του αξία. Κάθε νέο ή ριζικά ανακαινιζόμενο κτίριο πρέπει να πληροί κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις, τις οποίες θέτει ο ΚΕΝΑΚ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του ΥΠΕΚΑ.

 

4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ

Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν βασίζεται μόνο στην σωστή επιλογή μηχανημάτων ή την επιλογή παθητικών δομικών υλικών του κτιρίου (κουφώματα, μόνωση τοίχων). Σε πολλές περιπτώσεις είναι κρίσιμη η παράμετρος του καύσιμου υλικού. Το υγραέριο (LPG-μίγμα βουτανίου-προπανίου), υπό σωστές προϋποθέσεις ασφαλούς εγκατάστασης, μπορεί να αποδειχθεί πολύ οικονομική λύση τόσο σε οικιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης όσο και σε επαγγελματικούς χώρους για την χρήση του στην παρασκευή φαγητού, για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κλπ. Το γραφείο μας σε συνεργασία με την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες ασφαλείας, είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις με υγραέριο σε αρκετές περιπτώσεις. Ρωτήστε μας για τις προϋποθέσεις εγκατάστασης, το κόστος και τις συνθήκες προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις που σας εξυπηρετούν.

gas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που μπορούν να παρέχουν θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης ή και ψύξη στον χώρο μας. Κατά την λειτουργία θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (χειμερινή περίοδος) “αντλούν” θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλουν στον χώρο μας. Αντίστροφα κατά την καλοκαιρινή περίοδο “αντλούν” θερμότητα από τον χώρο μας και την απορρίπτουν στο περιβάλλον, οπότε και ψύχεται ο χώρος μας. Δεν πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη: στηρίζονται ουσιαστικά στην λειτουργία της γνωστής σε όλους κλιματιστικής συσκευής που μπήκε στη ζωή μας από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι:

α) εξοικονόμηση χρημάτων-έως και 60% σε σχέση με έναν συμβατικό λέβητα πετρελαίου

β) μη ανάγκη παραλαβής και αποθήκευσης καυσίμου (π.χ. αποθήκευση πετρελαίου σε δεξαμενή). Η αντλία θερμότητας καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα πολύ λίγο (με την προϋπόθεση ότι έχει διαστασιολογηθεί σωστά και έχει επιλεχθεί αντλία με σχετικά υψηλό COP)

γ) αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου

δ) επιδότηση στην αγορά της μέσω του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ” του ΥΠΕΚΑ

ε) ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να απεγκατασταθεί ο παλιός πετρελαιολέβητας εφόσον το ζητήσει ο ιδιοκτήτης. Μπορεί να λειτουργεί  παράλληλα με τον λέβητα πετρελαίου και να προσφέρει οικονομία καθώς θα προκαλεί μειωμένο χρόνο λειτουργίας του.

antlia_thermotitas

 

 

 

 

 

 

 

 

6. ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΑ ΖΕΥΓΗ (ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ)

Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ή γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος όπως συνηθέστερα αποκαλούνται, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συναντώνται σε χώρους όπου φιλοξενούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (από μικρά εστιατόρια έως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες). Ο λόγος είναι απλός: προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση διακοπής από τον πάροχο (ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ) και ουσιαστικά “σώζουν” την επιχείρηση από ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην επιλογή του σωστού, για κάθε περίπτωση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, χρειάζεται η γνώση και η εμπειρία ενός ειδικού στο τομέα αυτό. Ρωτήστε μας για να βρούμε μαζί το ιδανικό για εσάς και την επιχείρησή σας ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.

gennitria

 

 

 

 

 

 

 

7. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ (UPS)

Στη περίπτωση που λειτουργεί κάποιος ξυλολέβητας ή σόμπα ξύλου συνδεδεμένη με τα σώματα καλοριφέρ μιας κατοικίας, θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος. Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διακοπή ρεύματος πρέπει να ελέγξουμε την θερμοκρασία του νερού στο δίκτυό μας έτσι ώστε να μην υπερβεί τους 100 C και γίνει επικίνδυνο το δίκτυο. Ένας από τους τρόπους που προτείνονται για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι να συνδέσουμε τον κυκλοφορητή του δικτύου με UPS. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, ο κυκλοφορητής θα συνεχίσει να δουλεύει για άλλα 30 λεπτά της ώρας κατεβάζοντας σιγά-σιγά τη θερμοκρασία του δικτύου μας.

ups

 

 

 

 

 

 

 

8. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

perivallon